Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

ΚΟΡΩΝΑΟΪΌΣ - MIA EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ


Σας προωθούμε μια ενδιαφέρουσα άποψη για τα μέτρα που λαμβάνονται… 




Το διάγραμμα που βλέπετε απεικονίζει το στόχο που έχουν οι υγειονομικές αρχές όλων των χωρών με την πανδημία του κορωναϊού. Αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο η καμπύλη των κρουσμάτων στη διάρκεια του χρόνου θα είναι “στενή”, γεγονός που σημαίνει πολλά κρούσματα σε μικρό χρονικό διάστημα.


Στόχος των αρχών λοιπόν είναι η καμπύλη να γίνει “πλατιά”. Δηλαδή, τα κρούσματα να απλωθούν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε το σύστημα υγείας να δεχθεί μικρότερη πίεση. Συνεπώς, τα μέτρα που ανακοινώνονται σταδιακά (αναβολή εκδηλώσεων, κλείσιμο σχολείων κλπ), έχουν ως στόχο να επιβραδύνουν τη νόσο για να κερδίσουμε χρόνο.


---------------------------------------------

Τα μέτρα ατομικής υγιεινής και η εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ έχουν ένα και μόνο στόχο.


Όχι να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό θα γίνει καθώς δεν υπάρχει ανοσία απέναντί του από κανένα μας.

Ο στόχος είναι να ανακοπεί ο ΡΥΘΜΟΣ εξάπλωσης, δηλαδή να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα που θα νοσήσει ο πληθυσμός.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον κορωναοϊό δεν είναι για το κρατικό μηχανισμό η νοσηρότητα κ η θνητότητα άμεσα αλλά ο πλήρης εκτροχιασμός του συστήματος υγείας.

Αυτό θα γίνει είτε μέσα απ´ τη μαζική ανάγκη για νοσηλεία πολλών περιστατικών ή από την ανάγκη για απομόνωση μαζικά γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με κρούσματα.

Με άλλα λόγια όταν ο ΕΟΔΥ μας δίνει οδηγίες σε υγιείς και πάσχοντες για περιορισμούς και κατ´ οίκον καραντίνα ο στόχος είναι ένας: να υπάρχουν σε 15μέρες διαθέσιμες και ασφαλείς κλίνες για το τροχαίο, το έμφραγμα, το τακτικό χειρουργείο, την έγκυο, την παγκρεατίτιδα κοκ και δευτερευόντως για να μην αρρωστήσουμε βαριά (80% θα νοσήσουν ήπια).

Ο ιός θα κάνει τον κύκλο του μέχρι να υπάρξει επαρκής συλλογική ανοσία, αυτό δεν αποφεύγεται.

Αλλά φανταστείτε σε 15 ημέρες να μην υπάρχει γιατρός/νοσηλευτής να καλύψει τις εφημερίες, πτέρυγες ολόκληρες να κλείνουν γιατί πέρασε ένα περιστατικό χωρίς προφύλαξη, μαζικές αναβολές χειρουργείων-στεφανιογραφιών κτλ. Θα επικρατήσει χάος.

Ο Covid-19 σκοτώνει συστήματα υγείας πολύ ευκολότερα από ανθρώπους.

Αυτός είναι ο κίνδυνος.




Για αυτό είναι σημαντικό υγιείς και ασθενείς να σεβαστούμε τις οδηγίες που μας δίνονται και να πράττουμε αναλόγως.





Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Παπάγου
Site: syllogos1ogympap.blogspot.gr
Σελίδα στο fb @syllogos1ogympap